Isnin, 24 Jun 2013

Mee Kari Udang


Bahan
1 labu bawang besar (dadukan)
3 ulas bawang putih (racik halus)
3 sudu rempah kari daging (sy guna adabi)
1 sudu cili boh
1 tangkai daun kari
1 keping dada yam (isi shj) hiris nipis/kecil2
1/2 kg udang sederhana besar
tauhu goreng (potong nipis)
fish ball & fish cake
sodek/putik jagung
1/2 batang lobak merah hiris nipis
2 cawan pati santan
2 cawan air panas
1 senduk minyak (utk tumis)
gram dan gula secukup rasa
ulam:
taugeh-dicelur
sawi-dicelur
cili merah/hijau hiris nipis
buah limau nipis
bawang goreng
buah tomato dihiris nipis @guna buah tomato kecik2 tu
2 biji telur rebus (belah 2)

mee 2 bungkus-dicelur

cara:
1)panaskan minyak, masukkan bawang besar n bawang putih.masukkan daun kari..biar garing
2)masukkan rempah kari +cili boh yg dibancuh air..tumis sampai masak dan garing.
3)masukkan isi ayam..gaul sebati..tambahkan 1 cawan air..biar mendidih
4)masukkan putik jagung ,udang dan pati santan yg ditambah 1 cawan air.biar sampai mendidih..
5)masukkan fish ball,fish cake dan tauhu goreng..perasakan garam dan gula.kacau sebati..biar 2-3mnt..padamkan api..
6) hidangkan bersama mee n ulam2...
*nak lagi sedap boleh tmbah kerang yg dh direbus

Tiada ulasan:

Catat Ulasan