Rabu, 19 Jun 2013

Lamb Chop versi Naimah

Bahan A
-5 keping daging kambing
*boleh diganti dengan daging lembu/ayam (kalau xsuka kambing)

Bahan B (sos lada hitam utk perap dan siram atas lamb chop)
-1 labu bawang besar (potong dadu)
- 2 sudu butter/planta
- 1 sudu tepung gandum@jagung (dibancuh dgn sedikit air)
- 2 sudu lada hitam di tumbuk @ serbuk lada hitam
- 1 sudu sos tiram / sos cili@sos tomato
- 1 kiub pati ayam/lembu
*boleh tambah cendawan butang kalau suka

cara:
cairkan butter, tumiskan bawang besar.dah kuning masukkan bancuhan tepung..kacau sekata..masukkan lada hitam..sos cili@tomato,sos tiram dan kiub pati ayam...tmbahkan air jika terlalu pekat...masak sampai mendidih dan padamkan api...ambik separuh simpan untuk siram atas daging yg dah dibakar/panggang nanti. separuh lagi guna utk perap daging.
selepas perap daging selama 2-3 jam (lebih lama lebih sedap)
masukkan dalam pemanggang dan panggang selama 10-15mnt..balikkan pemangang dan bakar lg 10 mnt..biar daging betul2 masak..

Bahan C
kentang
*brokoli
*mix vegetable
*buah tomato
secubit garam
sedikit serbuk lada hitam
*boleh tambah cili benggala kalau suka
 

cara:
-goreng kentang sampai masak sekata
-gaul bahan * dengan garam dan lada hitam..
-kukus atau bakar campuran bahan * sampai empuk.
(kalau goreng dengan sedikit minyak zaiton pun boleh)
-hidang semua bahan C bersama daging yang dah dibakar dan siram dengan baki sos lada hitam yg dimasak tadi.boleh tambah sos cili dan mayonis (utk mkn bersama kentang goreng)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan