Isnin, 24 Jun 2013

Laksa dan Mee Sanggul Goreng



Bahan
1 kg ikan sardin segar (siang,bersihkan dan rebus dengan sam keping n garam)
1 bungkus laksa (cap eka) rendam dan rebus sampai lembut
*1 genggam cili kering (potong pendek2 dan rebus)
*7-8biji bawang besar
*1-2 inci belacan
garam dan gula secukup rasa
daun kesum
bunga kantan (belah 2@4)
asam keping
ulam:timun,bawang besar,limau nipis,cili padi hiris nipis2.kalau tmbah daun selom/daun salad,pucuk janggus atau pucuk putat lg sedap.

cara:
-bland semua bahan * sampai halus.masukkan dalam periuk.masak sampai kering air (utk bagi cili betul2 masak.baru xsakit perut)
-bland isi ikan dan masukkan dalam cili yg telah dimasak tadi bersama air rebusan ikan dan asam keping..
-masak sampai mendidih.tambahkan garam dan gula(sebagai ganti ajinamoto).
-kemudian masukkan bunga kantan dan daun kesom..biar lagi mendidih..kecilkan api..biar lama skit..sbb kuah laksa masak lagi lama lagi sedap....
-hidangkan kuah bersama laksa n ulam(timun,bawang,hirisan pucuk gajus,daun selom,salad,cili padi,kacang panjang,limau nipis)
-nak sedap lg campur mee sanggul goreng/bihun goreng

Tiada ulasan:

Catat Ulasan