Ahad, 16 Jun 2013

Asam Pedas Tempoyak


Bahan

5 ekor ikan kembung (saiz besar)
*10 tangkai cili kering (rebus)
*2 biji bawang besar
*1 cm belacan
*1 sudu besar minyak masak
*1/2 gelas air
2 sudu besar tempoyak
1 biji timun (belah dua dan hiris serong)
1 biji buah tomato (belah 4)
5 tangkai daun kesum
2 kuntum bunga kantan (belah 4)
1 batang serai (titik)
3 gelas air
garam
gula

cara:
-bland bahan bertanda *
-masukkan bahan yg telah dibland ke dalam periuk dan biar cili masak sampai kering air cili
-masukkan 3 gelas air, timun,serai dan tempoyak
-bila dah mendidih masukkan ikan,buah tomato,daun kesum dan bunga kantan.
-perasakan garam dan gula.
-padamkan api dan sedia dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan