Isnin, 17 Jun 2013

Laksam


Bahan (laksam)
6 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
5 cawan air kosong
1 sudu kecil garam halus

Cara:
-campur semua bahan..kacau sebati..
-panaskan air kukusan..biar betul2 mendidih baru letak tudung periuk yg dah disapu minyak.kukus sampai masak..ulang sampai habis..tggu sejuk baru gulung...
-dapat dalam 20 gulung...(kalau guna tudung periuk kecik)


Bahan (Kuah laksam)
1/2 kg ikan sardin (siang bersih n rebus ngn garam n asam keping)kemudian amek isi ikan ja
1 biji pati santan
5keping asam gelugur
*1 sudu besar lada hitam

*2 labu bawang besar
*air rebusan ikan 
garam n gula
serai 
halia


cara: 
-bland isi ikan,lada hitam,air n bawang besar.campurkan semua bahan dalam periuk..masak sampai mendidih baru masukkan santan. asam keping, serai n halia..perasakan garam n gula

Tiada ulasan:

Catat Ulasan