Isnin, 24 Jun 2013

Kek Gula Hangus @ Sarang Semut


Bahan
1 cawan gula
1 cawan air panas
1 sudu planta
panaskan gula sampai cair.masukkan air panas sikit2 bila gula dah cair n jadi perang2 coklat.. last masukkan planta..kacau sebati..padamkan api

4 biji telur
1 cawan tepung gandum
1 sudu soda bikarbonat
1 sudu baking powder
1 cawan susu pekat

cara:
-pukul telur sampai kembang (saya bland sampai telur nampak nak putih2),
-ayak tepung dengan baking powder n soda..
-masukkan susu selang seli dengan tepung (tanpa berhentikan blander).
-last masukkan air gula hangus yg dh sejuk
-saya tuang terus dalam double grill pan vantage lepas adunan sebati..
-perap dalam pan 1 jam ja.kemudian kacau semula adunan dan buka api paling kecil.. ..biarkan pan terbuka.xperlu tutup
-lepas masak 10mnt dan kek dah lekang (tepi kek xbercantum dengan pan)saya tutup pan dan balikkan pan..bakar lagi 5 minit..
guna api paling kecil...siap kek..tunggu kek sejuk baru potong ya

Tiada ulasan:

Catat Ulasan