Isnin, 24 Ogos 2015

puding sumi jelly

percubaan ke 2 buat puding ni bru jadi kemas
pertama kali buat berselerak pudingnya..sbb xtau teknik
bila google2 cri teknik yg betul baru tahu kena sejukkan dlu sumi.
kali ke 3 buat saya tmbah agar2 plain dan sejukkan
alhamdulillah.menjadi dan kemas pudingnya
resepi puding roti sumi jelly

bahan2
agar2 tali 12g
900ml air
2 sudu kecil serbuk jelly
* 1 biji telur
* 3 keping roti gardenia
* 1 tin susu cair
* 1 tin air
* 3 sudu besar susu pekat
* 3/4 cawan gula (suka manis boleh lebihkan)
* 1 sudu mentega/butter
*pewarna

cara masak
masak air dan agar2 smpai hancur
tambah serbuk jelly dan kacau sebati
susun sumi jelly dalam acuan
tuang beberapa sudu agar2 yg dah masak tadi keliling sumi
sejukkan dalam peti
blen halus bahan *
tuang dalam periuk agar2
masak smpai hmpir pekat
cepat2 bahagi kepada beberapa bekas
letak pewarna
tuang selapis selapis  atas sumi jely
sejukkan dan potong ikut alur acuan



Tiada ulasan:

Catat Ulasan