Bahan A:
1 ekor ikan siakap(disiang dan belah belakang)
1 sudu besar serbuk kunyit
½ sudu besar garam halus
Bahan B (kisar sebati semua bahan)
10 tangkai cili kering yang telah direbus
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci belacan
1 sudu besar minyak masak
1 cawan air
Bahan C
3 papan petai dihiris halus bersama kulit
1 biji bawang besar dipotong bulat
5 sudu besar minyak untuk menumis
½ cawan air
garam dan gula secukup rasa
daun salad untuk hiasan
cara:
1)siakap yang telah disiang dicuci bersih.gaulkan bersama serbuk kunyit dan garam.
bakar hingga masak sekata.
2) panaskan kuali dan masukkan minyak..tumiskan bahan B hingga pecah minyak dan cili betul2 masak.
3)masukkan hirisan petai dan tambahkan air.masukkan garam dan gula secukup rasa. bila petai dah empuk masukkan bawang besar.
4) tuang ½ drpada sambal petai tadi atas ikan yang dibakar dan biar seketika..balikkan ikan dan tuang baki sambal petai...hidangkan bersama daun salad
1 ekor ikan siakap(disiang dan belah belakang)
1 sudu besar serbuk kunyit
½ sudu besar garam halus
Bahan B (kisar sebati semua bahan)
10 tangkai cili kering yang telah direbus
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci belacan
1 sudu besar minyak masak
1 cawan air
Bahan C
3 papan petai dihiris halus bersama kulit
1 biji bawang besar dipotong bulat
5 sudu besar minyak untuk menumis
½ cawan air
garam dan gula secukup rasa
daun salad untuk hiasan
cara:
1)siakap yang telah disiang dicuci bersih.gaulkan bersama serbuk kunyit dan garam.
bakar hingga masak sekata.
2) panaskan kuali dan masukkan minyak..tumiskan bahan B hingga pecah minyak dan cili betul2 masak.
3)masukkan hirisan petai dan tambahkan air.masukkan garam dan gula secukup rasa. bila petai dah empuk masukkan bawang besar.
4) tuang ½ drpada sambal petai tadi atas ikan yang dibakar dan biar seketika..balikkan ikan dan tuang baki sambal petai...hidangkan bersama daun salad
Tiada ulasan:
Catat Ulasan