Rabu, 19 Jun 2013

Pie Tee

Bahan (utk kulit)
- 2 cawan tepung beras
- 1 1/4 cawan air
- kapur makan 1/2 sudu kecik (bancuh ngan 2sudu air)
- 1 sudu kecik garam
- 1 sudu kecik gula
1/2 biji telur yg dah dipukul skit
 

cara:
kena isi minyak separuh periuk kecik..agak2 tenggelam acuannya..rendam acuan sampai panas..celur acuan dalam adunan tepung tadi...agak2 hampir 95% acuan..celup dalam minyak...biar kuning2..tanggalkan dr acuan guna garpu..biar sat dlm minyak bleh ulang celup acuan...bila dah kuning dan keras dah kulit tu angkat dan tos...

Bahan (inti)
bawang merah & putih (racik/tumbuk)
minyak utk tumis (1sudu shj)
udang kering
sengkuang/timun/lobak merah (parut)
garam secubit rasa ja

cara:

tumiskan bawang..masukkan udang kering..sedikit je garam..xletak pun xpe sbb udang kering dh masin..kemudian masukkan lobak/timun/sengkuang.gaul sebati dan matikan api..isi dalam kulit pai...sedap dimakan rangup2

Tiada ulasan:

Catat Ulasan