Isnin, 24 Jun 2013

Bebola Donut Coklat


Bahan (utk 20-25bj bebola donut)
-3cwn tepung gandum
-3 sudu besar susu tepung 
-1 sudu besar dough softener
-3 sudu besar gula
-200ml air suam
-2 sudu kecil mauripan
-minyak utk menggoreng
*lidi satey

cara:
-satukan tepung,susu,dough softener dan mauripan..gaul sebati...
-gula dicampur dengan air suam dan kacau sampai gula hampir hancur
-tuang air gula dalam tepung sedikit demi sedikit dan uli sampai xmelekat ditangan
*boleh tambah air jika perlu
-bulatkan doh kecil2..masukkan dalam bekas bertutup @ tutu bekas dengan tuala lebab..biar doh 2x ganda (1/2-1jam)
-panaskan minyak dan goreng dengan api sederhana sampai keemasan dan agak sejuk boleh cucuk di lidi satey dan celup dalam topping coklat dan tabur hiasan kek...

Bahan (topping coklat)
*1/3 bar coklat masakan
* 1 1/2 sudu besar susu pekat
* 1 sudu mentega(planta/butter pun boleh)
* 2 sudu susu cair

cara:
-double boilkan semua bahan * sampai cair dan sebati

Tiada ulasan:

Catat Ulasan