Bahan A
5 helai daun pandan
1 1/2 cawan air
2-3 titik pewarna hijau apple
cara:
5 helai daun pandan
1 1/2 cawan air
2-3 titik pewarna hijau apple
cara:
-kisar semua bahan dan tapis ambil airnya shj
*kalau xde daun pandan gantikan dengan asen pandan 1 sudu
Bahan B
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 biji telur
1/2 cawan gula
secubit garam
cara:
-ayak tepung,soda dan baking powder sampai sebati
-bland gula dan telur sampai kembang (nak pukul guna mixer pun boleh)
-masuk tepung selang seli dengan air daun pandan tadi (bahan A)
-masukkan garam..bland sampai sebati
Bahan C
-jagung cream (dalam tin)
-gula
-kacang tanah goreng yg ditumbuk
cara:
-tuang 1 senduk adunan atas non stik pan (sy guna pemanggang vantage)..xperlu letak minyak
-taburkan gula,jagung krim dan kacang tanah tumbuk
-biar garing dahulu baru lipat dan angkat
-boleh sapu mentega atas permukaan apam balik kalau suka..
*1 adunan ni boleh dapat 6-7keping apam bergantung kepada saiz senduk masing2
*kalau xde daun pandan gantikan dengan asen pandan 1 sudu
Bahan B
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 biji telur
1/2 cawan gula
secubit garam
cara:
-ayak tepung,soda dan baking powder sampai sebati
-bland gula dan telur sampai kembang (nak pukul guna mixer pun boleh)
-masuk tepung selang seli dengan air daun pandan tadi (bahan A)
-masukkan garam..bland sampai sebati
Bahan C
-jagung cream (dalam tin)
-gula
-kacang tanah goreng yg ditumbuk
cara:
-tuang 1 senduk adunan atas non stik pan (sy guna pemanggang vantage)..xperlu letak minyak
-taburkan gula,jagung krim dan kacang tanah tumbuk
-biar garing dahulu baru lipat dan angkat
-boleh sapu mentega atas permukaan apam balik kalau suka..
*1 adunan ni boleh dapat 6-7keping apam bergantung kepada saiz senduk masing2
Tiada ulasan:
Catat Ulasan