Resepi Ketupat
Bahan
3 cawan beras pulut (rendam semalaman)1 ½ cawan santan pekat
1 cawan santan cair
garam secukup rasa
3 helai daun pandan (simpulkan)
*kalau suka pulut tu manis skit letak gula 1 sudu besar
Daun palas
Cara:
-tanak pulut bersama santan,garam dan daun pandan ½ masak ja.
(pastikan santan tu xmelebihi paras beras pulut masa nak tanak tu)
-bila dah kering santan, anyam ketupat dan ikat ketat2 supaya air xmasuk
-rebus sampai masak –sampai kering air(air rebusan sama paras ketupat)
-angkat dan tos
-hidang bersama rendang/kari/sambal bilis
Resepi rendang serai ayam
Bahan
15 batang serai
*10 tangkai cili kering (rebus dlu)
*1 biji bawang besar
*3 ulas bawang putih
*2 inci lengkuas
*2 inci kunyit hidup
*1 inci halia
3 keping dada ayam (hiris kecil2)
*1 cawan santan cair
garam
gula
2 cawan santan pekat
2 keping asam gelugur
daun kunyit
Cara:
-serai hiris bulat nipis2
-bland semua bahan bertanda *
-masukkan dalam kuali isi ayam bersama bahan bland,hirisan serai dan asam gelugur
-bila mendidih masukkan santan pekat,perasakan garam dan gula
-masak sampai hampir kering
-masukkan hirisan daun kunyit.
-padamkan api dan hiding
*serai tu boleh juga kalau nak bland skali bahan *
Tiada ulasan:
Catat Ulasan