Ahad, 27 Oktober 2013

Kerabu Pucuk Paku + Kerang

Bahan-Bahan
1 ikat pucuk paku (potong pendek & celur air panas)
1 kg kerang (rebus dengan sedikit garam dan ambil isinya shj)
1 genggam taugeh (celur air panas)
1 biji bawang besar (belah 2 & hiris nipis2)
*3 inci lengkuas dihiris
*5 batang serai dihiris
*1 cawan pati santan
*garam
*1 inci belacan
*3 sudu besar kerisik
*10 biji cili padi (lebihkan kalau suka pedas)

Cara:
-Bland semua bahan *
-masak seketika bahan bland (supaya santan tahan lama xcepat basi) xmasak pun xpe
-biar sejuk seketika (sampai dh xberasap)
-gaulkan bersama pucuk paku,isi kerang,taugeh dan hirisan bawang besar
-sedia hidang bersama nasi panas2..sgt sedap

Tiada ulasan:

Catat Ulasan