Selasa, 8 Oktober 2013

Aiskrim Bubur Jagung Kcang Hijau



aiskrim bubur kacang hijau + jagung bahan2 2 cawan kacang hijau 1 cawan isi jagung 1 kotak santan pekat 200ml + 3 cawan air suam 4-5 cawan air utk rebus kacang 3/4 cawan gula putih 1/2 cawan gula merah 1/2 cawan biji sagu 2 helai daun pandan disimpul secubit garam
cara: 1)rendam kacang 1-2 jam dan rebus dengan air sampai kembang(air akan kering) dan empuk 2)masak santan yg dah dicampur air suam, daun pandan,garam, gula dan gula merah dalam periuk lain sampai gula larut 3)masukkan kacang hijau yg direbus,sagu dan jagung dalam adunan santan...masak sampai empuk,kacau sebati dan biar mendidih. 4)utk bubur sedia hidang panas2... 5) Utk aiskrim, sejukkan dlu.bila dah sejuk, masukkan dalam plastik aiskrim dan ikat ketat2 6)bekukan semalaman

1 ulasan: