Selasa, 8 Oktober 2013

Roti Jala Serawa Durian



Bahan (Roti Jala) 3 cawan tepung gandum 1 cawan santan (boleh ganti susu cair) 2 cawan air 1 sudu kecil garam 1 biji telur pewarna kuning & hijau 1 sudu kecil asen pandan *minyak utk sapu pada non stick pan
cara: -satukan semua bahan dalam blander kecuali minyak dan pewarna -bland sampai sebati -bahagiakan kepada 2 bekas dan masukkan pewarna -masukkan adunan ke dalam acuan muncung 3 (boleh guna acuan roti jala biasa) -sapukan minyak pada non stik pan -jala/anyam adunan atas non-stik pan dan biar sampai masak (guna api kecil shj) -hidang bersama serawa durian dan teh o panas
serawa durian:
1
)10-15 ulas isi durian
2) 1/2 cawan gula putih(xmanis sgt,kalau nak manis lebihkan gula)
3)2-3 cawan santan
4)secubit garam

5)2 helai daun pandan(simpulkan)
6)1/2 senduk gula merah

cara:
-isi durian dimasak dengan santan,gula,gula merah n sedikt garam

-letak simpulan daun pandan..masak sampai isi durian hancur dan kuah agak pekat
-kalau xsuka pekat boleh tmbah air@santan cair..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan