Bahan (Roti Jala)
3 cawan tepung gandum
1 cawan santan (boleh ganti susu cair)
2 cawan air
1 sudu kecil garam
1 biji telur
pewarna kuning & hijau
1 sudu kecil asen pandan
*minyak utk sapu pada non stick pan
cara:
-satukan semua bahan dalam blander kecuali minyak dan pewarna
-bland sampai sebati
-bahagiakan kepada 2 bekas dan masukkan pewarna
-masukkan adunan ke dalam acuan muncung 3 (boleh guna acuan roti jala biasa)
-sapukan minyak pada non stik pan
-jala/anyam adunan atas non-stik pan dan biar sampai masak (guna api kecil shj)
-hidang bersama serawa durian dan teh o panas
serawa durian:
1)10-15 ulas isi durian
2) 1/2 cawan gula putih(xmanis sgt,kalau nak manis lebihkan gula)
3)2-3 cawan santan
4)secubit garam
5)2 helai daun pandan(simpulkan)
6)1/2 senduk gula merah
1)10-15 ulas isi durian
2) 1/2 cawan gula putih(xmanis sgt,kalau nak manis lebihkan gula)
3)2-3 cawan santan
4)secubit garam
5)2 helai daun pandan(simpulkan)
6)1/2 senduk gula merah
cara:
-isi durian dimasak dengan santan,gula,gula merah n sedikt garam
-letak simpulan daun pandan..masak sampai isi durian hancur dan kuah agak pekat
-kalau xsuka pekat boleh tmbah air@santan cair..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan