Ahad, 27 Oktober 2013

Rojak Pasembor

Bahan-Bahan
A)Cucur Udang
2 cawan tepung + 1 sudu kecil baking powder
1 senduk isi udang
secubit garam dan sedikit gula
1 biji telur
hirisan daun kucai
air sejuk (dr peti ais)-utk bg rangup
Minyak utk goreng

Cara
-campur semua bahan, gaul sebati dan perap selam 1/2 jam
-panaskan minyak dan goreng dalam minyak panas (minyak kena byk)
-tunggu kekuningan, balikkan dan bila dah garing angkat dan tos minyak
-tunggu sejuk skit baru potong/gunting

B)Kuah Kacang
1 mangkuk kacang tanah tumbuk/kisar (kasar2 skit baru terasa bila mkn)
*10 tangkai cili kering (rebus dan tos air)
*1 sudu besar udang kering
*1 biji bawang besar
* 3 ulas bawang putih
*air
*sedikit belacan (xletak pun xpe)
jus asam jawa
garam, gula puteh dan gula merah(agak2 masin manis secukup rasa)
* santan (jika perlu)
minyak utk menumis

Cara:
-Bland semua bahan *
-panaskan minyak, masukkan bahan bland
-tumis sampai pecah minyak
-masukkan kacang tanah goreng yg ditumbuk/kisar
-tambah air jika terlalu pekat
-masukkan jus asam jawa, garam, gula merah dan gula putih secukup rasa
-sy masukkan 1/3 cawan pati santan
-padamkan api dan boleh hidang bersama bahan2 sampingan

C) Bahan2 sampingan
-sengkuang (hiris ikut kreativiti)
-hirisan timun
-tempe digoreng dahulu da hiris 4 segi
-tauhu digoreng dan hiris nipis
-taugeh dicelur seketika

Tiada ulasan:

Catat Ulasan