Jumaat, 4 Oktober 2013

Laksa Johor


Resepi Laksa Johor

Bahan:
1/2 paket spegetti
air
1 sudu minyak

Cara: 
-Cuci bersih spegetti..
-masukkan dalam pan vantage..
-masukkan air 3/4 pan..
-rebus sampai empuk guna api sedang ja

Bahan Kuah:
1/2 kg ikan sardin (siang bersih n rebus ngn garam n asam keping)kemudian amek isi ikan ja bland ngan air rebusan ikan tadi
1 biji pati santan
5keping asam gelugur
garam n gula
serai
daun kesum
bunga kantan
bahan tumis:
*2 sudu cili boh
*2 sudu serbuk kari ikan
*2 sudu udang kering
*1 sudu besar lada hitam
*2 labu bawang besar
*halia
*belacan
minyak

Cara
-bland semua bahan *
-tumis sampai pecah minyak.masukkan isi ikan yg dibland,asam keping dan biar mendidih..
-masukkan pati santan dan daun kesum,bunga kantan..perasan garam dan gula

ulam:
timun
kacang panjang
bawang besar

Tiada ulasan:

Catat Ulasan