Resepi:
Bahan (utk kulit)
- 2 cawan tepung beras
- 1 1/4 cawan air
- kapur makan 1/2 sudu kecik (bancuh ngan 2sudu air)
- 1 sudu kecik garam
- 1 sudu kecik gula
1/2 biji telur yg dah dipukul skit
cara:
kena isi minyak separuh periuk kecik..agak2 tenggelam acuannya..rendam acuan sampai panas..celur acuan dalam adunan tepung tadi...agak2 hampir 95% acuan..celup dalam minyak...biar kuning2..tanggalkan dr acuan guna garpu..biar sat dlm minyak bleh ulang celup acuan...bila dah kuning dan keras dah kulit tu angkat dan tos...
Bahan (inti)
bawang merah & putih (racik/tumbuk)
minyak utk tumis (1sudu shj)
udang kering
sengkuang/timun/lobak merah (parut)
garam secubit rasa ja
kacang tumbuk
sos cili
cara:
-tumiskan bawang..masukkan udang kering..sedikit je garam..
-xletak pun xpe sbb udang kering dh masin..
-kemudian masukkan lobak/timun/sengkuang.
-gaul sebati dan matikan api..
-isi dalam kulit pai...tabur kacang tumbuk
-sedap dimakan rangup2 bersama sos cili
Tiada ulasan:
Catat Ulasan