Isnin, 23 September 2013

Roti Puri Vs Sambal Tumis Bilis Kentang



Resepi: (utk 10biji roti puri)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil mauripan (ibu roti)
3/4 cawan air panas (menggelegak)
1 sudu besar gula
3/4 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak masak

cara:
-campur tepung gandum dan mauripan..gaul sebati
-satukan air panas, gula, garam dan minyak
-tuang air skit2 dalam tepung tadi smbil kacau dengan sudu.
-kemudian uli sampai xmelekat..kalau xcukup air bleh tambah skit2..andai terlebih air,tambah skit tepung..
-biarkan adunan dlm bekas tertutup selama 1-2 jam.
-bila adunan dah naik, canaikan nipis (mcm nk buat kuih donat)
-bulatkan adunan dan biar 5mnt
-panaskan minyak, masukkan 1 biji dahulu bila minyak dh panas (pastikan api kecil ja)
-sambil goreng tu curah2kan minyak atas doh tadi supaya naik kembung..
-bila kembung dan kekuningan baru balikkan.
-angkat dan tos minyak
-hidang bersama sambal bilis @ kari
 

1 ulasan:

  1. TEN AT TIXT TOWER TIXT TOWER TIXT TOWER TIXT
    TEN AT TIXT titanium flask TOWER TIXT TOWER trekz titanium pairing TIXT TOWER TIXT TOWER TIXT TOWER ion titanium on brassy hair TIXT TOWER TIXT ion titanium on brassy hair TOWER TIXT TOWER TIXT TOWER titanium mountain bikes TIXT TOWER TIXT TOWER TOWER TIXT TOWER TIXT

    BalasPadam