Isnin, 23 September 2013

Masak Lemak Cili Api Daging Salai + Petai


Resepi

1/2 kg daging 
serbuk kunyit dan garam halus (lumur pada daging)
5 papan petai (amik isi shj)
*santan
*kunyit hidup
*bawang besar 1 biji (saiz kecil ja)
*cili padi 5-6 biji
*cili besar 1 biji
*sedikit belacan
serai (diketuk)
asam keping
garam
buah tomato (belah 6)
cili besar hijau (belah 2)


Cara:
1)daging digaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. kemudian disalai/bakar..bila dh siap salai/bakar,hiris nipis2.
2)bland bahan bertanda * dan tuangkan dalam periuk 3)kemudian masukkan daging dan serai.
4)masak dgn api sederhana.biar mendidih.masukkan petai, asam keping dan garam.biar masak seketika...
5)sebelum padam api masukkan cili hijau dan buah tomato
6)sedia hidang..nak bg harum tmbah hirisan daun kunyit

Tiada ulasan:

Catat Ulasan