Selasa, 24 September 2013

Pai Tee



Resepi: Bahan (utk kulit) - 2 cawan tepung beras - 1 1/4 cawan air - kapur makan 1/2 sudu kecik (bancuh ngan 2sudu air) - 1 sudu kecik garam - 1 sudu kecik gula 1/2 biji telur yg dah dipukul skit cara: kena isi minyak separuh periuk kecik..agak2 tenggelam acuannya..rendam acuan sampai panas..celur acuan dalam adunan tepung tadi...agak2 hampir 95% acuan..celup dalam minyak...biar kuning2..tanggalkan dr acuan guna garpu..biar sat dlm minyak bleh ulang celup acuan...bila dah kuning dan keras dah kulit tu angkat dan tos...
Bahan (inti) bawang merah & putih (racik/tumbuk) minyak utk tumis (1sudu shj) udang kering sengkuang/timun/lobak merah (parut) garam secubit rasa ja kacang tumbuk sos cili
cara: -tumiskan bawang..masukkan udang kering..sedikit je garam.. -xletak pun xpe sbb udang kering dh masin.. -kemudian masukkan lobak/timun/sengkuang. -gaul sebati dan matikan api.. -isi dalam kulit pai...tabur kacang tumbuk -sedap dimakan rangup2 bersama sos cili

Tiada ulasan:

Catat Ulasan