Selasa, 16 Julai 2013

Nasi Lemak Daun Pisang


Bahan (nasi lemak)

2 cawan beras
2 1/2 cawan santan
garam
kayu manis
bunga lawang
halia hiris nipis

serai diketuk sedikit
daun pandan disimpulkan

Cara:
campur semua bahan dalam pemanggang vantage....tanak sehingga masak. guna api kecil ja. pemanggang tu ditutup.


Bahan (sambal tumis udang petai)
10tangkai cili kering (potong pendek2 dan rebus)
1 labu bawang besar belah 4.
1/2 inci belacan
1 sudu minyak masak
campur semua bahan dan bland sampai hancur

1/2 senduk minyak (utk tumis)
bawang merah dan bawang putih racik/tumbuk (utk tumis)
2 keping asam keping (jus asam jawa pun boleh)
petai 5-10 keping (ambil isi)..kalau nak guna kulit pun bleh kalau petai muda..hiris nipis2
1 mangkuk udang saiz sederhana
1 labu bawang besar hiris nipis bulat2
garam dan gula secukup rasa


Cara:
-panaskan minyak..tumis bawang sampai naik kekuningan..masukkan bahan yg dibland..

-tumis sampai naik bau/pecah minyak..biar betul2 masak.
-masukkan asam keping/jus asam jawa..masukkan petai dan udang.tambahkan garam dan gula..
-last skali masukkan bawang besar yg dihiris bulat2..
*kalau nak lagi sedap dan berlemak masukkan 1 senduk pati santan pekat akhir sekali..biarkan seketika sebelum padamkan api

*semasa hidang bungkus/lapik nasi dengan daun pisang untuk menaikkan aroma



Double Grill Pan Vantage


Tiada ulasan:

Catat Ulasan