Khamis, 11 Julai 2013

Kari Bawal + Bendi


Bahan

Ikan bawal (2-3 ekor)
10 batang bendi
1 tangkai daun kari
1 sudu kecil halba campur
2 cawan santan cair
1 cawan pati santan pekat
2 biji cili merah
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
*3 sudu besar serbuk kari ikan
*1 sudu besar serbuk cili
*1/2 cawan air asam jawa
minyak utk menumis
garam


cara:

1)campur dan sebatikan bahan bertanda *
2)Panaskan minyak
3)masukkan bawang merah n putih yg ditumbuk,halba campur dan daun kari (tinggalkan 2-3 helai utk hiasan)
4)masukkan bahan * yang disebatikan tadi. tumis sampai pecah minyak.
5)masukkan garam.
6)masukkan ikan, biar 2-3mnt,balikkan ikan,masak lg 2-3mnt dan angkat ikan keluar(cara mak sy supaya rempah kari sebati ngan ikan)
7)masukkan santan cair dan bendi.masak sampai bendi hampir empuk
8)masukkan semula ikan bersama pati santan dan cili merah yg dibelah 2.
*nak tmbah buah tomato pun boleh
9) masak sampai mendidih. padamkan api.hidang dan tabur 2-3helai daun kari

Tiada ulasan:

Catat Ulasan