Isnin, 8 Julai 2013

Lopeh

Bahan
3-4 gelas gelas pulut
1/2 kg santan pekat
1 gelas air
1 biji kelapa parut (putih je)
gula melaka/gula merah 1 cawan
-air utk masak gula melaka.agak2 je..
*1 sudu kecil tepung jagung
daun pisang (dilayur)
tali
minyak masak (utk sapu pada daun pisang)

cara:
- bersihkan beras pulut dan rendam beberapa jam.
- masak beras dengan pati santan yg dicampur air.separuh masak ja
-panaskan periuk kukus.kemudian balutkan pulut yg ditanak tadi ke dlm daun pisang yg dh dilayur n sapu minyak masak dan gulungkan.ikatkan dengan tali (macam dlm gmbar)
-kukus sampai masak (lbh kurang 15-20mnt)
-masak gula merah/melaka dengan air sampai sebati..kalau nak pekat boleh tambah tepung jagung 1 sudu kecik yg dicmpur air.masak sampai pekat.
-pulut yg dah siap kukus tadi potong guna benang/tali.utk dapatkan bentuk yg cantik/xberkerutu.
-gaulkan dengan kelapa parut dan makan dengan air gula melaka tadi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan